Skip to main content

Consultes psiquiàtriques a distància en temps de covid

No cal assenyalar l’impacte que ha tingut l’epidèmia de còvid en moltes famílies, ara perquè han patit la malaltia, ara perquè s’han vist colpejades per la crisi econòmica.
Això ha provocat quadres d’ansietat i estrès i casos de depressió, però també ha afectat aquells pacients que seguien un tractament psiquiàtric quan es va declarar la pandèmia.
En molts casos, el confinament ha suposat la interrupció del tractament o d’una rutina necessària.
Els pacients més afectats eren els tractats a la sanitat pública, com bé assenyalen les associacions de familiars o persones afectades per malalties mentals.

Paralització d’un o més serveis d’atenció a pacients amb problemes mentals

Segons l’Organització Mundial per a la Salut (OMS), més del 90% dels països afectats per l’epidèmia van patir la paralització d’un o més serveis d’atenció a pacients amb problemes mentals, neurològics o derivats de l’abús de substàncies.

Alguns pacients han pogut suportar les restriccions sense gaires conseqüències, però alguns altres han patit molt i la majoria s’han vist perjudicats pels efectes del confinament.

En aquestes condicions, l’atenció sanitària ha calgut reinventar-se. En el cas de la psiquiatria, amb més necessitat, si és possible, perquè molts pacients requereixen atencions continuades sense les quals podrien empitjorar o tornar a recaure.

Però com es pot dur a terme aquesta atenció personalitzada amb restriccions de mobilitat i contacte social a causa de l’epidèmia?

La resposta és, és clar, una atenció a distància facilitada per les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC). La utilització del telèfon o la videoconferència ha permès mantenir una assistència a distància que ha servit de gran ajuda a nombrosos pacients.

L’Associació Europea de Psiquiatria afirma que tres de cada quatre consultes s’han pogut fer gràcies a l’atenció on-line, encara que la xifra varia molt d’un país a l’altre, tant pel que fa a la quantitat com a la qualitat.

A Espanya, per exemple, el 70% de les consultes efectuades durant les primeres etapes del confinament van ser telemàtiques.

L’atenció a distància, en línia

L’atenció a distància, on-line, a la sanitat pública no és una novetat, però s’havia implementat a fons a pocs països. Als països escandinaus, per exemple, fa més de trenta anys que treballa en assistència psiquiàtrica a distància amb èxit i efectivitat.

On aquests programes estaven més desenvolupats, l’impacte de l’epidèmia ha estat menor en els pacients psiquiàtrics gràcies a la teleassistència.

S’ha comprovat que l’assistència psiquiàtrica on-line és imprescindible en situacions com la provocada per la pandèmia, alhora que serveix d’ajuda i complement en situació de normalitat.

Si bé és cert que hi ha barreres d’entrada per a alguns pacients, els experts coincideixen que és una eina a tenir en compte, ara mateix i en el futur. El pacient no perd el contacte amb el seu terapeuta, pot consultar i resoldre la major part dels seus dubtes i troba el suport que requereix el quadre clínic.

MindBCN Clinic hem afrontat el repte humà i tecnològic que reclamava aquesta situació excepcional.

Avui dia, podem oferir als nostres pacients un servei de suport i suport telemàtic, que podrà permetre la prossecució dels tractaments psiquiàtrics i psicològics prescrits i afrontar els canvis que la situació imposa amb l’ajuda d’un equip de professionals especialitzats.

MindBCN Clinic ofereix un servei d’assistència psiquiàtrica i psicològica on-line i garanteix la deguda atenció als pacients.

Mitjançant les tecnologies de la comunicació i la informació es mantindrà el contacte amb tots els pacients que ho requereixin, se’n farà el seguiment i es dictaran les pautes del seu tractament, amb totes les garanties.

MindBCN Clinic evoluciona per continuar al costat dels pacients.

 

 

Leave a Reply